|
Inaugurację
tegorocznych eskapad Metamorfoz rozpoczęliśmy wypadem do Raciborza
aby posmakować miejscowego piwa. Naszym przewodnikiem został Marek bo
jako birofil poznał dokładnie zamkowy browar.
Początkowo miał to być objazd wyłącznie po browarach, ale pozostałe
w tym okresie okazały się niedostępne. Po drodze nie mogliśmy nie
zatrzymać się w Rudach. Ten kościół zawsze warto odwiedzić, tym
razem była tam dodatkowo szopka bożonarodzeniowa. (więcej
o szopkach) |
|
|
Króciutko o browarze: Mówiono i pisano o nim
już w roku 1567, był to duży browar jak na ówczesne czasy o czym świadczy
wielkość warki
piwa, a było to 4130 litrów. Do dziś warzy się tu tradycyjnymi metodami,
w otwartych kadziach, znakomite piwo. Przez lata ulepszano receptury,
efektem tych zmian są piwa Raciborskie, Raciborskie Zielone, Raciborskie
Ciemne, Raciborskie Miodowe i Twierdzowe. Więcej o produkcji piwa w
Raciborzu w reportażu
Marka.
|
|