|
Największy rozkwit browaru
nastąpił u schyłku XIX wieku i trwał aż do wybuchu I wojny światowej.
Wtedy to, dzięki modernizacji obiektu oraz zatrudnieniu znakomitego
mistrza piwowarstwa piwo warzone w Raciborzu trafiało na rynki nie
tylko całego ówczesnego Śląska ale również na rynki
usytuowanych w pobliżu Czech. Niewątpliwie wpływ na popularność
raciborskiego piwa miał fakt warzenia w nim piwa typu pilzneńskiego
oraz bardzo wysoka jakość innych składników stosowanych do warzenia piwa
takich jak słód, chmiel oraz woda. W okresie międzywojennym nastąpił
spadek popularności browaru, natomiast po 1975 roku browar
raciborski wszedł w skład browarów górnośląskich. Wielka powódź,
która nawiedziła południową Polskę w 1997 roku nie oszczędziła
również browaru, który z tego powodu zamknięto. Ponowny rozkwit
nastąpił w 2003 roku, kiedy to browar trafił w prywatne ręce.
|
|