|
|
|
|
|
Gliwice
powstały na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych. Pierwszy z nich wiódł z
Krakowa przez Bytom do Opola i Wrocławia, drugi to szlak znad Morza
Bałtyckiego przez Wielkopolskę do Opawy, Pragi i dalej na południe Europy.
Podstawą utrzymania
mieszczan gliwickich była uprawa chmielu, browarnictwo i sprzedaż piwa.
Potwierdza to zarówno akt Henryka I Starszego z 1475 r. jak i późniejsze
XVI-wieczne dokumenty. Jak pisze kronikarz Bartłomiej Stein, na początku XVI
w. z gliwickiego chmielu korzystał cały Śląsk.
W XVI i XVII wieku w Gliwicach odbywały się targi tygodniowe. Początkowo
miały one miejsce w poniedziałki, a od połowy XVIII wieku, odbywały się dwa
razy w tygodniu. W pierwszej połowie XVI wieku Gliwice urządzały dwa
jarmarki rocznie – 15 lipca i 15 października.
|
|
|
|
|
|
|
Pierwszym i głównym placem targowym był Rynek
–
Markt. Podczas badań wykopaliskowych prowadzonych w
2010 r. w części południowo-wschodniej i północnej Rynku odsłonięto
pozostałości po funkcjonujących w późnym średniowieczu kramach.
Według urbarzy wokół Ratusza znajdowały się kramy piekarzy, rzeźników,
szewców, 10 kramów solnych i śledziowych oraz 6 kramów bogatych. Dokument z
1534 r. wspomina także o istnieniu na Rynku wagi oraz zbiornika na wodę. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kramarze, budnicy i rzemieślnicy posiadający tzw ławy, a
więc piekarze, rzeźnicy, szewcy i sukiennicy wykładali swoje towary, które
kupowali zarówno miejscowi mieszczanie, jak i chłopi z okolicznych wsi
przybywający tu z zamiarem sprzedaży produktów rolnych. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dnia 5 stycznia 1625 roku cesarz Ferdynand II nadał
Gliwicom kolejny tygodniowy jarmark, głównie na bydło. W 1707 roku Gliwice
otrzymały od cesarza Józefa II dwa nowe jarmarki: w drugą niedzielę
Wielkiego Postu i w pierwszą niedzielę po uroczystości Trójcy Świętej.
Jarmarki te miały wielkie znaczenie dla miasta – przyjeżdżali na nie tylko
kupcy i handlarze z sąsiednich miast, ale również z sąsiednich krajów:
Polski, Czech i Niemiec. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pierwszy targ na bydło i konie - Roßmarkt
/ Pferde-Markt, znajdował się w miejscu gdzie dziś stoi
katedra. Przez jakiś czas jego śladem pozostawała nazwa ulicy Am Roßmarkt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drugi targ na bydło i konie -
Roßmarkt
/ Pferde-Markt, znajdował się na placu
Krakowskim. Ok. 1890 roku w sąsiedztwie powstała gospoda z miejscami noclegowymi
„Goldgrube”, przy której wybudowano stajnie na aż 70 koni.
W 1893 roku kolejny właściciel –
Carl Trzaskalik uruchomił kantynę i wyszynk w dni targowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mniejsze, „specjalistyczne” targi odbywały
się również na innych placach, stąd ich dawne nazwy: |
|
|
|
|
|
|
Mehlmarkt
/ pl.
Mączny – pl. Inwalidów Wojennych |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fleischmarkt
/ pl. Rzeźniczy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Enten Markt
– Kaczyniec |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kartoffeln Markt
– ob. ul. Krupnicza |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milchmarkt
/ pl. Mleczny |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na starszych planach pojawia się jeszcze jeden
plac targowy, ale nic więcej o nim nie wiadomo (na razie): |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na zakończenie skok w czasie i krótkie wspomnienie po "Balcerku": |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|